Polițiștii locali vor fi în continuare plătiți de autoritățile locale, dar vor intra în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, se arată în programul de reformă a MAI. Totodată, intervențiile jandarmilor pentru restabilirea ordinii publice vor fi făcute la ordinul primarilor.
Reforma sistemului de ordine publică, cuprinsă în noul program de guvernare, are prevederi halucinante și inaplicabile, totodată. Una dintre acestea este trecerea Poliției Locale în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, însă finanțarea instituției se va face din bugetele autorităților locale. Măsura este deja aplicată în prezent, pe fondul crizei sanitare, și a creat probleme în teritoriu, unii primari efectuând disponibilizări masive din Poliția Locală, pe motiv că nu prestează servicii pentru comunitatea locală.
Din punct de vedere legal, preluarea polițiștilor locali de către MAI nu se poate face decât integral, adică inclusiv finanțarea acestora, altfel măsura nu va duce decât la desființarea Poliției Locale. Totodată, Legea Jandarmeriei va fi actualizată pentru eliminarea dublărilor de competențe cu alte instituții (cum e SPP), iar doctrina de intervenție în forță va fi actualizată pentru a include o consultare cu factorii de decizie locală (primarii) în locul reprezentanților Guvernului, se arată în programul de reformă al MAI.

Deficitul, fără soluții
Potrivit programului de guvernare, deficitul de personal din MAI este de doar 15%, deși tot ministerul este cel care a comunicat un deficit de peste 20%. În ce privește rezolvarea problemei deficitului, ”se vor depune diligențe”, iar soluțiile viitoare nu se vor limita doar la refacerea numărului angajaților încadrați, ci vor lua în considerare mai multe paliere: optimizarea structurilor dedicate unui anumit domeniu și redistribuirea resurselor între noile structuri astfel formate.
Monitorizare prin camere video
O altă măsură propusă pentru MAI este utilizarea sistemului de monitorizare a traficului deja existent pentru sancționarea șoferilor indisciplinați.
”România se situează printre statele europene cu cel mai redus grad de siguranță rutieră. Din perspectiva MAI, acest indicator poate fi îmbunătățit inclusiv prin adoptarea unor măsuri corecte în domeniul legislației rutiere. Astfel, va fi reevaluat modul în care sunt utilizate sistemele video de monitorizare a traficului (existente), care ar putea contribui decisiv la reducerea riscului unor accidente rutiere. Informațiile furnizate de acestea vor fi folosite la impunerea disciplinei în trafic și, în general, la prevenirea și combaterea încălcării legislației în domeniu”, se mai precizează în programul de guvernare.
Se pare că nici de această dată nu avem noroc de un ministru care să se informeze și să cunoască problematica din teren, nevoile reale ale angajaților M.A.I. . Așteptam soluții concrete, punctuale și eficiente în ceea ce privește reducerea deficitului de personal, alinierea la salariul minim pe economie (o nedreptate pentru care suferim de ani în șir, plata orelor suplimentare efectuate și în cursul săptămânii, nu doar în zilele de sâmbătă și duminică, organizarea de urgență a concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere, adaptarea legislației pe linie de cercetări disciplinare, dotarea cu dispozitive cu electroșocuri, lucrări de reparație capitală a posturilor de poliție comunale, înlocuirea aparaturii IT, schimbarea mentalităților de tip bolșevic a multora dintre șefi, externalizarea structurilor suport, etc. Iar astea sunt doar câteva exemple.
Mult trâmbițata „reformă” a lui Bode (scrisă probabil pe genunchi, pe bancheta unui SUV grăbit) pare a fi un mare fâs, iar noi se pare că avem, din nou, ghinion. GHINION.
Bogdan Bănică
Președinte executiv Sindicatul Național al Polițiștilor din România DECUS
Discussion about this post