Vizităm Mănăstirea Voroneț? Da, dar neapărat cu ghid! Altfel vom vedea doar…albastrul.
Am urmărit în urmă cu câteva minute un reportaj despre Mănăstirea Voroneț. Și mi-am amintit unul dintre episoadele în care, bucovinean fiind, îmi însoțeam oaspeții veniți din întreaga țară la mănăstirile din Suceava.
Recunosc că devenise o rutină pentru mine să conduc diverse delegații la Putna, Moldovița, Sucevița, Voroneț, etc. Neghiob cum sunt și fără pic de simț al estetului, priveam icoanele, frescele și picturile bisericești ca pe niște simple coperți de reviste.
Până într-o zi, când am avut deosebita plăcere ca în grupul al cărui gazdă eram să se afle o persoană care mi-a marcat acel moment: ajungând la fațada de vest a Capelei Sixtine a României (așa cum este denumită Mănăstirea Voroneț) priveam ca dobitocul pictura din imagine, explicându-le musafirilor despre ce altceva decât despre…albastrul de Voroneț. Era tot ce știam și cam tot ce știm cu toții: că albastrul de Voroneț e frumos și că e … albastru.
Grăbit să conduc grupul spre ieșire, Vali ne-a oprit și a început să ne povestească. Habar nu aveam că pictura cu moace identice și cerculețe deasupra capetelor, cu râuri de sânge și draci ciudați cu coarne, reprezenta descrierea biblică a Judecății de Apoi. Și ne-a povestit. Și ne-a tot povestit, de am zăbovit în fața peretelui preț de aproape o oră. Și ne-a explicat fiecare fragment al frescei, de vă spun sincer că am rămas…pfff.
Și nu, Vali nu e vreun habotnic cu cenușă în cap și ochelari de cal. Ba chiar am impresia (personală) că nu este nici unul dintre cei mai religioși practicanți. Am reținut atunci însă că fresca este realizată în tehnica fresco-secco, în care pigmenții de culoare sunt amestecați cu un liant pe bază de apă și aplicați direct pe tencuială, sau așa ceva.
Am avut onoarea să îl descopăr ulterior mai bine pe Vali și am constatat este o enciclopedie vie, cu o cultură generală de invidiat, cu un fin simț al umorului, cu un umor extrem de dur câteodată mascat de replici amuzante la prima vedere dar extrem de tăioase și mereu ancorate în realitate.
Cum să închei? Vizitați Mănăstirea Voroneț, și dacă nu aveți norocul meu de a avea un „Vali” care să aibă răbdarea să vă scoată din necunoaștere, solicitați un ghid. Neapărat!
Mulțumesc recunoscător pentru acea lecție, Valentin Rîciu!
Bogdan Bănică
Președinte executiv al Sindicatului Național al Polițiștilor din România DECUS
Discussion about this post